A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Alattomos betegség - Lyme borreliosis

Amit a kullancsok által terjesztett kórról tudni illik...


2015. július 28., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




Hazánkban - a babesiosis mellett - a legveszélyesebb kullancsok által terjesztett betegség. Hosszú lappangási ideje miatt a kezelése nehézkes, gyógyulás után is járhat maradandó elváltozásokkal.



Mi a Lyme borreliosis?

 

Ismertebb nevén Lyme-kór, egy kullancsok által terjesztett bakteriális megbetegedés. A kullancsokból származó kórokozó neve a Borrelia, mely a gazdaszervezet petéiben, és a halott állatban is megtalálható, ezáltal több generáción át képes életben maradni. A betegség emberre és állatra egyaránt veszélyes!

 

A fertőzés kialakulása

 

Leggyakoribb a kullancsok (Ixodes ricinus) vérszívása során kialakult eset, de előfordulnak szélsőséges megbetegedések is. A kullancsok petéinek, ürülékének vagy tetemének beszippantása, borreliákkal fertőzött tej fogyasztása (tehát anyáról kölyökre terjed), valamint fertőzött helyen szerzett bőrsérülés is kialakíthatja a Lyme-kórt.

 

Ixodes ricinus, a hazánkban Lyme-kór szempontjából legveszélyesebb kullancsfaj
Ixodes ricinus, a hazánkban Lyme-kór szempontjából legveszélyesebb kullancsfaj
Forrás: http://influentialpoints.com/

 

Tünetek

 

Elnyújtott lappangási ideje, és a kezdeti enyhe tüneteknek köszönhetően a Lyme borreliosis egy igen nehezen, és későn diagnosztizálható fertőzés. A kezdeti állapotban láz, bágyadtság, és étvágytalanság tapasztalható, melyek nem feltétlen utalnak a kórokozó jelenlétére. Sántaság megjelenésekor erős lehet a gyanú, hogy a kórról van szó. Ennek az egy, vagy akár egyszerre több helyen megjelenő ízületi gyulladás az oka, mellyel egyidejűleg szívbántalmak, idegrendszeri- és bőrproblémák is felléphetnek. Ebben az esetben a kutyában már hónapok, rosszabb esetben évek óta lappang a betegség, mely jelen lehet tünetek megjelenése nélkül is, ha az eb immunrendszere elég erős. A kór diagnosztizálása vérrel történik, antitest meghatározásával.

 

Kezelés

 

A gyógyulás hosszú, akár hónapokig eltartó folyamat. Nehezíti, hogy a baktériumok képesek a vérkeringésen kívülre jutni, vagy a szervezet olyan zugait elfoglalni, melyekbe a gyógyszer nem, vagy csak kis mennyiségben hatol be. Az elnyújtott, tabletta formájában adható gyógyszeres kezelés megterhelő a kutya számára, így érdemes probiotikummal kiegészíteni az étrendjét. A régóta beteg kutyáknál kicsi a gyógyulási arány, még a legnagyobb odafigyeléssel sem biztos a siker.

 

Indulás előtt gondoskodjunk a megfelelő kullancs elleni védelemről
Indulás előtt gondoskodjunk a megfelelő kullancs elleni védelemről
Forrás: http://www.dogwallpapers.net/

 

Megelőzés

 

A Lyme borreliosis ellen létezik védőoltás, melyet célszerű minden év tavaszán beadatni. Európában két vakcina van forgalomban, melyek a különböző kullancsfajták által terjesztett kórokozók ellen biztosítanak védelmet. Az egyik, a talán legveszélyesebb Borrelia burgdorferi sensu stricto ellen jelent védelmet, a másik pedig a B. garinii és B. afzelii változatokat nem engedi kialakulni. Az utóbb említett kórokozókról nincs egyértelmű bizonyíték, hogy képesek betegséget kialakítani kutyákban is, így érdemes az első vakcinával oltatni a négylábút.

 

További megelőzési lehetőség lehet egy hosszú hatóidejű, jó minőségű nyakörv, a speciálisan erre a célra kifejlesztett cseppek, valamint az új fejlesztésű tabletták is.

 

Magyarország kullancstérképe itt található, valamint a kullancsokról, és az általuk terjesztett betegségekről szóló korábbi cikkünkben Dr. Varjú Gábor álláspontja olvasható.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: http://www.tappancsvilag.hu/
Indexkép forrás: upload.wikimedia.org

Témába vág

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9 Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vakvezető ABC - I, mint Időskor Hírek - Címlapon
Vakvezető ABC - I, mint Időskor
Remény a segítségeteket kéri! Hírek - Címlapon
Remény a segítségeteket kéri!