A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Segítség! Vakarózik a kutyám!

2024. április 23., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!



 

A vakarózás leggyakoribb oka a bőrszárazság. Ha kizártuk az ételallergiát, megfelelően óvjuk kedvencünket a külső élősködők (bolha, kullancs, atka, szúnyog, bőrféreg) ellen, és a szőrébe sem ragadt idegentest (pl. bogáncs, toklász, tüske), akkor szerencsés esetben csupán bőre kiszáradása miatt vakarózik. Hogyan enyhíthetjük a viszketést?

 

 

1. Fürdetés

A kutya bőrének és szőrtípusának megfelelő, lehetőleg vegyszermentes samponnal történő fürdetés megoldást kínálhat a bőr szárazságából eredő viszketésre. A fürdetés során eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket, melyek a szőrszálak között korpává tömörülnének össze, s a fokozott olajképződés miatt a kutya bundájára a száraz-zsíros kombinációja lesz jellemző.

Kutyáink esetében azonban fokozottan érvényes a mondás, hogy semmit se vigyünk túlzásba. Velünk ellentétben nekik nincsen szükségük a mindennapos fürdésre, sőt, a gyakori fürdetés káros is lehet, mivel lemoshatja érzékeny bőréről azt a speciális olajréteget, mely szervesen hozzájárul a bőr egészségének megőrzéséhez, a sav-bázis egyensúlyának fenntartásához. Ha a kutya nem szenved állatorvosi ellátást, különleges kezelést igénylő bőrproblémáktól, havonta legfeljebb egy alkalommal fürdessük meg, de évszakonként is elegendő. 

 

 

A speciális samponnal történő fürdetés is enyhítheti a kutya viszketését
A speciális samponnal történő fürdetés is enyhítheti a kutya viszketését
Fotó: blog.myollie.com

 

 

2. Fésülés, kefélés

A kutya bundájának átfésülése, alapos kikefélése eltávolítja az elhalt szőrszálakat és hámsejteket, melyek összetapadhatnak a bőrfelületen. Rendszeres fésüléssel továbbá stimulálhatjuk a kutya bőrében található mirigyeket a bőrét védő olajok kibocsátására. 

A hosszúszőrű és duplarétegű bundával rendelkező kutyák esetében különösen fontos a rendszeres szőrápolás, ezáltal megelőzhetjük, hogy a szőr összeragadjon és filcesedjen, mely rövid időn belül bőrszárazságot és viszketést, hosszantartó elhanyagolás esetén pedig komoly fájdalmat, mozgásképtelenséget és súlyos bőrproblémákat is okozhat. A rövidszőrű kutyáknál se feledkezzünk meg a szőrápolásról, főleg, ha hajlamosak bőrszárazságra.

 

 

3. Bőr- és szőrápoló készítmények

Hidratáló, korpásodás elleni, viszketést enyhítő, bőrtápláló és bőrnyugtató tulajdonságokkal bíró készítmények széles választéka áll rendelkezésre, éppen ezért ajánlatos kikérni szakértő (kutyakozmetikus, állatorvos) tanácsát vásárlás előtt. Elérhetőek már bio- és vegán termékek is, melyekben gyakran a teafa olaj és a zab gyengéd hidratáló tulajdonságait vegyítik. A bőr- és szőrápoló kondícionálókat fürdetés után alkalmazzuk a kutya bőrfelületén. 

Korpásodás, kisebesedés, gyulladás, egyéb bőrproblémák gyógyítására állatorvosunk javasolhat speciális sampont, kondícionálót és krémet, melynek antibiotikus, (allergia esetén) antihisztaminos és fájdalomcsillapító hatása van. Bizonyos esetekben szteroidos készítményt is felírhat - alkalmazzuk előírás szerint!

 

 

Nemcsak a bőrszárazság, hanem a kutyafelszerelés is okozhat viszketést
Nemcsak a bőrszárazság, hanem a kutyafelszerelés is okozhat viszketést
Fotó: sarasotaveterinarycenter.com

 

 

4. Párásítás

A száraz klíma száraz bőrhöz vezethet – házon kívül és belül egyaránt. Bármennyire is frissítően hat a nyári hőségben a légkondíciónáló használata, ugyanúgy elvonja a levegőből a nedvességet, mint télen a fűtőtest. Szárazabb légtérben pedig nemcsak a mi bőrünk, hanem kutyánk kültakarója is hajlamosabb lehet a kiszáradásra. Lehetőség szerint használjunk párásító készüléket a levegőből kivont nedvesség visszanyeréséhez, és szellőztessük át gyakrabban otthonunkat. 

 

 

5. Táplálékkiegészítők 

Az egészséges bőr megőrzésének nagyszerű módja, ha bőrtápláló anyagokat tartalmazó kiegészítőket adunk kutyánknak. Népszerű termék az Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat tartalmazó halolaj (lazacolaj), melyet - az adagolás figyelembevételével - növényi olajokkal is helyettesíthetünk, pl. kendermagolajjal vagy lenmagolajjal.

A vitaminokban, antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő anyagokban gazdag kiegészítők bizonyítottan hozzájárulnak a puha, selymes bundához is a vedlés csökkentése és a bőr természetes nedvességtartalmának megőrzése mellett. 

 

 

A hempergés is enyhítheti a kutya viszketését
A hempergés is enyhítheti a kutya viszketését 
Fotó: topdogtips.com

 

 

Fontos tudnunk, hogy a vakarózás stressz jele is lehet. Ismeretlen környezetben, új helyzetben mintegy feszültségoldó póttevékenységként is alkalmazhatja a kutya - kölykök esetében gyakran megfigyelhetjük ezt.

 

A nyakörv, hám, kutyaruha viselése miatt is lehet "csikis", e felszerelések levétele után általában abbamarad a vakarózás. 

 

Viszketést okozhatnak a háztartásban és ház körül alkalmazott vegyszerek is, ezekről korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.

 

 

 


 

A cikkben megfogalmazott állítások nem alkalmasak diagnózis felállítására, illetve betegségek gyógyítására. Ha a kutyánk bőre kipirosodik, váladékozni kezd, érintésre fájdalommal reagál, szőrhullást vagy egyéb szokatlan tünetet tapasztalunk, keressük fel állatorvosunkat! 

 

 

 

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: rd.com
Cikk első megjelenése: 2017. augusztus 25.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár
10 perc séta után viszont éppen olyan látványt nyújtottak, ahogy a parkban bandukoltak együtt, mint "két öreg lélek, akik már nagyon régóta ismerik egymást”.

Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról
Álomszép fehér bunda, igéző szemek, rózsaszín orr. Semmihez sem fogható megjelenésük mellett azonban különleges odafigyelést, törődést igényelnek az albínók. Mit érdemes tudni róluk?

Miért őszülnek idő előtt a kutyák? Miért őszülnek idő előtt a kutyák?
Az ősz szőrszálak már fiatalabb korban is megjelenhetnek kedvencünk pofáján. Mi okozza és mely tényezők befolyásolják alapvetően az őszülés folyamatát?

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH MTI Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen Hírek - Címlapon
Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen
Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Hírek - Címlapon
Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador